Storkeengen - klimatilpasning i Vorup

I Randers lever vi vores liv tæt på vandet. Vandet giver livskvalitet i hverdagen, men når klimaforandringerne for alvor sætter ind, giver det også udfordringer.

Storkeengen Aerial REV A

Vigtig:

Denne publikation blev skrevet tilbage i 2017. Storkeengsprojektet blev påklaget og elementer som for- og efterbassiner samt vådenge og aktivitetsplateauer er ændret siden da.

Klimatilpasning er en gevinst for Randers

Klimatilpasning af Vorup

Når vi får mere regn, og når vandstanden i fjorden og Gudenåen stiger, kan de nordlige og lavtliggende dele af Vorup være særligt udsatte for oversvømmelser. Dels med mere regnvand fra de højereliggende dele af Vorup og dels med vand fra Gudenåen, hvis den går over sine bredder.

Vandmiljø Randers har til opgave at modtage ren- og spildevand fra de områder, der er beskrevet i kommunens spildevandsplaner. Den opgave løfter Vandmiljø Randers fx gennem separatkloakering, men i Vorup kan separatkloakering ikke stå alene. Derfor sætter Randers Kommune og Vandmiljø Randers nu i gang i det storstilede klimaprojekt Storkeengen, der skal klimatilpasse Vorup og som en sidegevinst give bedre adgang til den unikke natur, der findes ved Gudenåen.

Storkeengen Oversigtskort 1500

Kort der viser de kommende skybrudsveje i Vorup.

Nye skybrudsveje leder vandet til Storkeengen

En analyse af boligområdet nord for Kærgade viser, at et kraftigt skybrud kan resultere i, at regnvand vil strømme ind i private haver og huse. Med projekt Storkeengen sørger vi for, at vandet i stedet bliver på vejarealerne, hvor det ikke gør skade. Det gør vi ved hjælp af særlige skybrudsveje, der træder i funktion, når de almindelige regnvandsledninger under jorden bliver fyldt under ekstreme regnhændelser. Skybrudsveje er veje, hvor vi har ændret vejens udformning, så den kan rumme mere vand.

Storkeengen er dimensioneret til at håndtere regnmængder, der som minimum svarer til en 100-årshændelse i 2100. En 100-årshændelse er ifølge vores nuværende klimascenarie, at der falder 72 mm på 4 timer, hvilket statistisk set sker en gang hvert 100. år. En 100-årshændelse i 2100 vil betyde, at der falder 100 mm regn på 4 timer.

Mere end et teknisk anlæg

Fremtidig håndtering af vand

Vejprofil Som Trug

Ikon for vejprofil som trug.

Vejprofil som et trug

Er profilen som et trug, vil vandet blive ledt i midten af vejbanen og videre ned mod Storkeengen.

Skybrudsvej

Ikon for en skybrudsvej.

Skybrudsvej

Skybrudsvejene vil samle og lede vandet mod regnvandsbassinerne ved Storkeengen.

For Og Efterbassiner

Ikon for for- og efterbassiner.

For- og efterbassiner

Disse bassiner vil opsamle regnvandet. Regnvandsbassinerne forsinker vandet lokalt inden yderligere rensning og udledning.

Vådenge

Ikon for en vådeng.

Vådenge

Vådenge vil rense regnvandet mellem for- og efterbassiner.

Dige

Ikon for dige.

Dige

Diget etableres mellem Gudenåen og Storkeegnen for at beskytte mod en evt. stormflod, der ellers vil kunne skade både rensningen af regnvandet, boligerne i Vorup og Storkeengens unikke natur.

Stormflodssikring som sidegevinst

Regnvandet fra Vorup skal ledes til Storkeengen, hvor vi laver en række bassinanlæg udformet som naturlige vådengsområder. Bassinanlæggene renser regnvandet for især næringssalte og organisk stof og er med til at tilbageholde en del af de miljøfarlige stoffer, regnvandet kan indeholde. Når vandet er blevet renset i bassinerne, er det klar til at blive ledt ud i Gudenåen.

For at sikre optimal rensning af vandet, beskytter bassinanlæggene mod forhøjede vandstande i Gudenåen. Det gør vi ved hjælp af et 260 m langt dige, som samtidig vil værne de lavtliggende ejendomme i Vorup i tilfælde af stormflod. Derudover beskytter diget engens særlige natur, som ellers vil være truet, når vandstanden i åen stiger. 

Plads til vand tættere på naturen

Ny naturpark med plads til aktivitet og fordybelse

Med projekt Storkeengen vil vi vise, hvordan klimasikring og udviklingen af en ny, bynær naturpark kan gå op i en højere enhed. Det nye dige styrker forbindelsen mellem Randers midtby og naturområderne mod vest. Med nye stisystemer og særlige aktivitetsplateauer, såsom cirklen og Rampen, får randrusianerne adgang til Storkeegnens unikke natur på helt nye måder. Det er vores vision, at Storkeengen skal give plads til både ophold, leg, fordybelse, bevægelse og læring, alt sammen på naturens præmisser.

En del af Byen til vandet og Klimabåndet

Storkeengen er en del af Randers Kommunes Byen til vandet. Storkeengen bliver også det første realiserede projekt på den 8,8 km lange strækning langs fjorden og Gudenåen, der skal klimatilpasses som en del af kommunens projekt Klimabåndet.

Tidsplanen for projektet er endnu ikke endeligt fastlagt.

Læs mere

Du kan læse mere på vores side: Storkeengen.