REGNhytten - din mulighed for at blive klogere på regn

Klimatilpasning er for alle, og netop den tanke er omdrejningspunktet for REGNhytten, der er vores forsøgs- og formidlingscenter for Lokal Afledning af Regnvand (LAR). Vi ønsker at lede Randers trygt gennem klimaforandringerne.

Vandmiljø Randers Regnhytten

Som et optimeret og ansvarligt vandselskab er det vores opgave at lægge effektive strategier for fremtidens vand og lede kunderne trygt igennem klimaforandringerne. Med et besøg i REGNhytten bliver du som besøgende (ung som gammel) klædt godt på, så klimaforandringernes konsekvenser med bl.a. voldsommere regn er til at forstå, og du kommer derfra med viden om, hvordan du kan sikre dig mod regntruslen.

 

Oplev lidt af REGNhytten

I denne korte film fortæller vi, hvad du kan opleve og få svar på i REGNhytten.

 

Bliv klædt på til fremtidens klima i REGNhytten

I Vandmiljø Randers har vi en lang tradition for formidling af spildevandsrensning til bl.a. kommunens skoler. Vores nyeste skud på stammen er REGNhytten. Vi ønsker at bringe klimatilpasning og bæredygtig anvendelse af regnvand på dagsordenen i privaten og ikke mindst øge bevidstheden hos den yngre generation - det gør vi gennem gratis besøg og formidling i REGNhytten.

Vi mener, at vi som et ansvarligt vandselskab bør og skal dele vores ekspertviden. Vi tror på, at viden er det stærkeste våben - også mod vandmasser.

REGNhytten er enestående og banebrydende, da formidlingen sker gennem bl.a. hands on-erfaringer. Med forsøg og demonstrationer på bæredygtig anvendelse af regnvand erfarer besøgende med våde og tiljordede hænder det gode udbytte ved at etablere regnvandsløsninger i stor og lille skala.

Særlig info til dig som

Skolelærer

Klimaet ændrer sig, det ved de fleste. Ved et besøg i REGNhytten kan din klasse stille disse spørgsmål og finde frem til svarene:

Hvad er klima egentlig, og hvad er konsekvenserne af klimaforandringerne globalt og i Randers? Hvordan kan vi på en bæredygtig måde tilpasse os konsekvenserne af klimaændringerne? Hvad stiller vi op med al den ekstra regn, der vil falde i fremtiden, og hvordan kan vi se på regnvand som en ressource? Hvad gør Vandmiljø Randers for at tage hånd om regnvand, og hvad kan du selv gøre? 

Vi arbejder også med vand i almindelighed. Det vil sige vands egenskaber, vandets kredsløb samt sammenhængen mellem håndtering af regnvand og vandets kredsløb.

Et besøg i REGNhytten er en blanding af gruppearbejde, oplæg og praktiske forsøg ved REGNhyttens forsøgsopstillinger og forsøgsmodeller.

I de praktiske forsøg arbejder vi med:
 • Gennemtrængelige belægninger
 • Faskine
 • Regnvandsbed
 • Regnvandstønde
 • Nedsivning gennem forskellige jordtyper
 • Model af vandets kredsløb
 • ”Lav en sky”
 • Vands betydning for kroppen
 • Vands tilstandsformer
Valg af forsøg og sværhedsgrad af forsøgene er aldersdifferentieret. Klasserne fra 4. – 10. klasse arbejder med iPads ved forsøgene.

Vi tilbyder fire forskellige forløb alt efter klassetrin - hvoraf det ene er beregnet til, at vi kommer ud på skolen. Som lærer kan du læse mere om, hvad et besøg i eller af REGNhytten rummer, og hvad forløbet dækker i det følgende:

Vand

Vi tilbyder forløbet Vand til kommunens børnehaveklasser til og med 3. klasse.

Læs mere om forløbet: Vand.

Regnvand - fremtidens drikkevand

Forløbet, Regnvand - fremtidens drikkevand, tilbyder vi fra 4.-6. klasse.

Læs mere om forløbet: Regnvand - fremtidens drikkevand.

Den rullende REGNhytte

Få besøg af REGNhytten i din klasse. Den rullende REGNhytte er et undervisningsforløb tilpasset 6. klasse til 7. klasse, der omhandler emnerne: vand, klima og klimatilpasning. Forløbet afvikler vi over en dobbeltlektion 1,5 time.

Læs mere om forløbet: Den rullende REGNhytte.

Klima, klimatilpasning og lokal anvendelse af regnvand

Dette forløb er til folkeskolens ældste klasser. Det tilbyder vi fra 7. til 10. klasse.

Læs mere om forløbet: Klima, klimatilpasning og lokal anvendelse af regnvand.

2 gange bæredygtighed, ressourcer og klima

Dette forløb er til folkeskolens 7. til 10. klasse.

Læs mere om forløbet: 2 gange bæredygtighed, ressourcer og klima.

Er du underviser i 6. eller 7. klasse/3. eller 4. klasse, kan du tjekke tilbuddene ud og vælge det, der passer bedst til det emne, som din klasse arbejder med. Du kan altså gå lidt op eller ned.

Verdensmål i forløbene

Et besøg i REGNhytten vil kunne dække følgende verdensmål:

Mål nr. 4 - KvalitetsuddannelseMål nr. 6 - Rent vand og sanitetMål nr. 12 - Ansvarligt forbrug og produktionMål nr. 13 - KlimaindsatsMål nr. 14 - Livet i havet

Vi er en del af kommunens skoletjenestenetværk
Sammen med de øvrige skoletjenestetilbud i kommunen har vi lavet en hjemmeside, hvor du finder vores samlede tilbud til skoler og dagtilbud: Ud & Lær Randers (link åbner i et nyt vindue)

 

Boligejer

Du kan som boligejer besøge REGNhytten, når det passer dig. Du eller vi kan samle 8 til 30 personer fx ved at:

 • samle vejens beboere og tage på inspirationstur i REGNhytten
 • samle venner og familie, som gerne vil vide mere om, hvordan regnvandet kan bruges mere aktivt i haven frem for at lede det til rensning på et renseanlæg.

Et booket besøg vil altid indeholde et oplæg, en rundvisning med fagperson fra Vandmiljø Randers og varm kaffe/te.

Grundejer-, andels-, ejerbolig- og boligforening

REGNhytten er lavet til og for Randers, og vi åbner gerne hytten for fx lokale borgere, foreninger, virksomheder, institutioner. At tænke på, hvordan regnvand kan ledes fra tag og ud i haven og genbruges, er nemlig evig aktuelt.

Du kan, når du har lyst, booke et besøg i REGNhytten. Du eller vi kan samle 8 til 30 personer, fx ved at:
 • din grundejer-, andels-, ejerbolig- eller boligforening tager på inspirationstur eller holder næste møde i REGNhytten
 • du samler naboerne eller vejens beboere til et besøg.

Et booket besøg vil altid indeholde et oplæg, en rundvisning med fagperson fra Vandmiljø Randers og varm kaffe/te.

Erhverv

Står du som virksomhedsejer og gerne vil vide mere om, hvordan du kan bruge regnvandet, eller ønsker du at booste bæredygtigheden i virksomheden, så kan du - lige som alle andre - få inspiration ved at besøge REGNhytten. Du kan booke et besøg, når det passer dig. Du eller vi kan samle 8 til 30 personer, fx ved at:

 • samle en personalegruppe eller omkringliggende virksomheder til et besøg
 • tage dit erhvervsnetværk ud i REGNhytten. Er du som virksomhedsejer interesseret i fx bedre udnyttelse af regnvand frem for at lede det til rensning på et renseanlæg, er vi gerne oplægsholder og tillader, at REGNhytten bruges som mødested.

Et booket besøg vil altid indeholde et oplæg, en rundvisning med fagperson fra Vandmiljø Randers og varm kaffe/te.

Ønsker mere viden om klimatilpasning og bæredygtig anvendelse af regnvand

Vi har samlet en række eksterne sider, som, vi mener, giver gode råd, når det kommer til regnvand.

Nogle sider vil henvende sig mest til boligejere, andre til virksomheder og igen nogle til skoler og uddannelsessteder.

Klik selv rundt, og oplev en vidunderlig og frodig verden af viden omkring de mange løsninger, der er på én af klimaændringernes konsekvenser - mere og voldsommere regn.

Generelle sider

Laridanmark.dk er en hjemmeside, der er udviklet som et innovationsprojekt under innovationsnetværket Vand i Byer. Siden er spækket med information og billeder af LAR-løsninger.

Ditregnvand.dk er en tema-hjemmeside fra Haveselskabet. Her finder du massevis af artikler om regnvandshaver, og hvordan du anlægger regnvandsløsninger.

Klimatilpasning.dk er Miljøstyrelsens portal, som giver viden om klimaændringer og klimatilpasning. God og informativ portal.

Specifikt til boligejere

Haveselskabet.dk finder du tips til anlæg af en regnvandshave. Gå på opdagelse på siden og bliv inspireret. Vi har fundet lidt her: Gode planter til regnbedet og Den nemme regnhave.

Klimaklar bolig er en interaktiv guide til boligejere om klimatilpasning af ejendommen i forhold til problemer med ekstremt vejr.

Specifikt til virksomhed/landbrug

Klimaklar virksomhed er en vejledning til virksomheder, så de til enhver tid kan fortsætte produktionen på trods af ekstremt vejr.

Klimaklart landbrug er en interaktiv guide til landmænd om sikring af landbrug i forhold til problemer med ekstremt vejr.

Regnvand formidlet til børn/unge

Skoven i skolen har en temaside om klimatilpasning. Materialet dækker fagene Biologi, Natur/Teknologi, Fysik/Kemi, Geografi, Matematik og henvender sig til elever i 4. - 6. klasse, 7. - 9. klasse og gymnasium.

vandetsvej.dk får du let adgang til nyeste viden om vandets kredsløb, fremtidens vejr m.m. Hjemmesiden er lavet til lærere, pædagoger og elever.

Kom til et af vores arrangementer

Hen over året holder vi en række events og arrangementer henvendt til skoler, borgere og erhverv. Se listen over vores arrangementer på vores side: Events.