Dine toiletskyl varsler smitteudbrud i kommunen
Flere gange dagligt skyller du brugbar viden om COVID-19 og virussets smittetryk i kommunen ud i toilettet. Nu går dit bidrag ikke længere tabt, men opfanges på Vandmiljø Randers’ Centralrenseanlæg og Langå Renseanlæg. Statens Serum Institut har øget den nationale overvågning af COVID-19 i spildevand – og i Randers er hele to renseanlæg udpeget til overvågningen. Det er virkelig positivt – lyder det fra Vandmiljø Randers.
Først var det Bornholm, så Ishøj Kommune og før sommerferien bidrog godt 20 renseanlæg og pumpestationer landet over til den nationale overvågning af COVID-19 i spildevandet. Pt. er 54 renseanlæg og pumpestationer en del af opsporingen af SARS-CoV-2 eller i folkemunde COVID-19 i spildevand, og nu vil Vandmiljø Randers også bidrage.
Inden længe vil overvågningen nå op på 200 renseanlæg og pumpestationer, skriver Statens Serum Institut på deres hjemmeside. Det er den nye paragraf i Epidemiloven, §44a, der nu gør, at endnu flere renseanlæg kan indgå i overvågningen og dermed kan bidrage til at varsle smitteudbrud. Og det er man rigtig glade for hos Vandmiljø Randers A/S:
Din afføring viser smitte, før du har symptomer
Resultaterne fra den hidtidige spildevandsovervågning viser, at smitten kan spores tidligt, hvilket muliggør, at man kan detektere smittespredning og undgå store udbrud. En smittet person afgiver nemlig kopier af coronavirus i sin afføring, før symptomerne viser sig – altså før man lader sig blive podet for at påvise smitte. Spildevandsovervågningen er derfor et stærkt værktøj i epidemi-kontrollen.
Programleder Martin Thau, der til dagligt er med til at sikre teknisk optimering og udvikling af bl.a. renseprocesserne på renseanlæggene i Vandmiljø Randers, har været med til at sætte det nye prøvetagningskoncept op.
Sådan påviser man smitten i spildevandet
Spildevandet testes ved, at de enkelte rensningsanlæg tager en prøve af vandet, som bliver sendt til analyse på Eurofins laboratorie.
Eurofins benytter et specielt kemikalie, der binder sig til vira, og som efterfølgende kan centrifugeres ud af spildevandet og analyseres på.
På den måde er det muligt at få et billede af, hvordan smitten er i det område, som rensningsanlægget er knyttet til.
Prøvetagningen er klar, og ca. 95% af kommunen bidrager
Valget af 2 ud af Vandmiljø Randers’ 4 renseanlæg beror på størrelse og geografisk dækning. Med de 2 udvalgte renseanlæg, Randers Centralrenseanlæg og Langå Renseanlæg dækkes ca. 95% af Randers Kommune samt dele af Favrskov og Norddjurs kommuner af prøveudtagningen. Et bidrag du som borger imidlertid ikke vil kunne mærke i din hverdag.
I Vandmiljø Randers er man derfor ved at gøre klar til, hvis/når en smittestigning skulle vise sig i prøver fra ét af renseanlæggenes indløb.
Fjerner ikke behovet for test
Den øgede spildevandsovervågning kommer bl.a. på baggrund af, at færre lader sig teste, og det faldende antal daglige tests har nødvendiggjort et alternativ. Spildevandsprøverne er det alternativ, og som i det store billede har vist sig at være meget billigere at udføre end de mange kviktests.
Du kan inden længe finde analyseresultater for prøver fra Randers Centralrenseanlæg og Langå Renseanlæg på: National spildevandsovervågning (ssi.dk) (linket åbner i et nyt vindue), og du kan læse mere om overvågningen af COVID-19 i spildevandet i Randers Kommune på Vandmiljø Randers' side: Tidlig sporing af COVID-19 i spildevand.
Yderligere information
- Folketinget vedtog 24. juni en ændring af Epidemiloven, så myndigheder som Statens Serum Institut og kommuner fra 1. juli kan overvåge spildevandet for smitsomme sygdomme.
- Vandmiljø Randers er sammen med Statens Serum Institut i færd med at overvåge indholdet af COVID-19 i spildevandet fra Langå Renseanlæg og Randers Centralrenseanlæg.
- Vandmiljø Randers får dækket udgifterne ved prøveudtagningen af Statens Serum Institut. Som vandkunde betaler du derfor ikke for indsatsen over din spildevandsregning.
- Der er en betydelig økonomisk forskel på persontest og spildevandstest. Hver spildevandsprøve koster mellem 3.000 og 5.000 kroner – en prøve der tester spildevandet fra flere tusinde personer. Til sammenligning koster en lyntest staten cirka 100-150 kroner per test ifølge Sundhedsministeriet.