Regnvand som ressource

Flere steder i Randers mærker vi allerede i dag de første konsekvenser af de globale klimaforandringer. Mens nogle boligejere oplever, at græsplænen bliver mere sumpet, får andre problemer med oversvømmelser eller fugt i kældre og sokler.

CA4F3660

Håndtering af regnvand i hus og have

Uanset hvor du bor, skal du som boligejer forberede dig på, at fremtidens vejrudsigt byder på mere og kraftigere regn, hvilket øger risikoen for oversvømmelser i både hus og have.

Når vi får hyppigere og mere voldsomme regnskyl, vil der opstå flere og flere situationer, hvor afløbssystemet ikke kan følge med, selvom vi hos Vandmiljø Randers arbejder for at klimatilpasse kloakken ved hjælp af fx separatkloakering. Som boligejer kan du selv gøre meget for at bekæmpe oversvømmelser ved at håndtere dit regnvand på egen grund.

Når du arbejder med lokal afledning af regnvand (LAR) på din grund, er du med til at aflaste kloaksystemet og mindske risikoen for oversvømmelser både i din egen have og hos dine naboer. Samtidig bidrager du til, at der dannes nyt grundvand, og så kan regnvand både være til gavn og glæde i din have. Der er mange muligheder for at skabe værdi med LAR. Meget af arbejdet må du endda selv udføre.

Separatkloakering og LAR

Er dit lokalområde blevet separatkloakeret, har du selv ansvaret for at adskille regn- og spildevand på din grund. Ligger dit tagnedløb uhensigtsmæssigt i forhold til regnvandskloakken, kan du muligvis spare penge ved at arbejde med LAR i stedet for at lede regnvandet til afløbssystemet.

CA4F3708

Billede af en tagrenderist. Foto af Ida Wang.

Regler omkring LAR

Randers Kommune er myndighed, når det kommer til lokal afledning af regnvand. På deres hjemmeside kan du finde de gældende regler og krav, der skal være opfyldt for at nedsive regnvand. Du må selv udføre meget af arbejdet med LAR, dog skal en evt. frakobling fra det eksisterende kloaksystem foretages af en autoriseret kloakmester. Læs om nedsivning af regnvand på Randers kommunes hjemmeside: Nedsivning af regnvand (linket åbner i et nyt vindue).

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler, hvis du vil genbruge regnvand til fx tøjvask og toiletskyl, og at regnvandsanlæg, hvor regnvand fra tage anvendes til wc og vaskemaskiner, skal udføres af en autoriseret håndværker. Læs mere om brugen af regnvand på Randers kommunes hjemmeside: Brug af regnvand (linket åbner i et nyt vindue). 

Forslag til, hvordan du selv kan håndtere regnvandet i din have

Faskine

En faskine er et hulrum i jorden, hvor regnvandet kan opmagasineres, indtil det lige så langsomt siver ned i jorden. Du kan lave faskinen ved hjælp af sten, lecanødder eller plastkassetter, og så kan det være en god idé at forsyne faskinen med et sandfang. En faskine er som regel dækket af jord eller græs, derfor optager den ikke meget plads i haven.

Opsamling på terræn

Når det regner meget kraftigt som fx under et skybrud, kan det være svært for både LAR-anlæg og kloakkerne at følge med. Derfor kan det være en god idé at lave en sænkning i terrænet, hvor du kan opsamle regnvandet, til der igen er plads i dit afløbssystem. Dit opstuvningsareal kan du fx beklæde med fliser, sten eller græs eller måske lave det som et bålsted med let forhøjede kanter.

Regnbed

Et regnbed er en fordybning i terrænet, hvor du kan plante planter, som både tåler meget vand og udtørring. Regnbedet holder på vandet, til det langsomt siver ned eller fordamper, samtidig med at bedet kan fungere som et dekorativt element i din have.

Våde bassiner

Et lille vådt bassin i haven kan have mange ligheder med et regnbed, men bassinet har typisk tæt bund og et lille afløb, hvorfra overskydende regnvand langsomt kan forlade bassinet og ledes til fx en regnvandsledning eller en anden LAR-løsning.

Render og grøfter

Når du arbejder med render eller grøfter, leder du vandet hen, hvor det ikke gør skade. Det kan fx være til en anden LAR-løsning eller til en regnvandsledning. Tænk over hvilken type af render eller grøfter, der fungerer bedst. Er renderne lavet af beton, leder de blot vandet, mens grøfter, der er plantet til med græs eller andre planter, vil tillade noget af vandet at nedsive.

Grønne tage

Et ”grønt tag”, er et tag, der er dækket af forskellige planter, som tåler både meget vand og udtørring. Når det regner, optager planterne en mikroskopisk del af vandet, mens rødderne og jorden omkring dem holder på en del af vandet. Samtidig vil der ske en lille fordampning fra taget.

Opsamling og anvendelse af regnvand

Regnvand kan være en ressource i huset og i haven. Fx kan du opsamle dit regnvand og bruge det til at vande have eller pumpe det til toilettet eller vaskemaskinen. At bruge regnvandet til toiletskyl eller tøjvask kræver, at dit regnvandsanlæg skal overholde en række regler og tekniske specifikationer. Derudover skal du indberette etableringen af anlægget til Vandmiljø Randers.

Permeable (vandgennemtrængelige) belægninger

Vand kan ikke trænge igennem fliser og asfalt, derfor vil vandet på sådanne overlader løbe nedad og måske ende med at oversvømme hus eller have. I stedet for at lægge almindelige fliser eller asfalt på din grund, kan du i stedet arbejde med permeable belægninger, som tillader vandet at nedsive. Permeable belægninger er fx fliser med huller i, græsarmeringssten, grus eller særlige typer af asfalt.

Bliv klogere på LAR med et besøg i REGNhytten

Vandmiljø Randers er et optimeret og ansvarligt vandselskab, der lægger effektive strategier for fremtidens vand og leder kunderne trygt igennem klimaforandringerne. Derfor har vi skabt REGNhytten, hvor lokale skoleelever, boligejere, netværksgrupper og erhvervsliv kan komme og gøre sig erfaringer med lokal afledning af regnvand - til gavn for økonomien, trivslen og grundvandet.

Læs mere om REGNhytten lige på vores side: REGNhytten.

046A7641

Billede af en have med LAR-løsninger. Foto af Ida Wang.

Foldere kan altid indhentes hos Vandmiljø Randers på Ny Havnevej 20, 8960 Randers SØ eller under besøg i REGNhytten.