Separatkloakering omkring Elmevej og Skanse Allé
Det store projekt med at separere kloakken i Vorup er rykket videre til Tyvdalen, Elmevej, samt en del af Skanse Allé og Vorup Boulevard.

Separatkloakering i et boligområde
I samarbejde med Randers Kommune fornyer Vandmiljø Randers kloaksystemet i Vorup. Det gør vi ved at dele kloakken op i separate ledninger til regnvand og spildevand. På den måde mindskes risikoen for, at spildevand bliver udledt til Gudenåen sammen med regnvandet.
Det skal der ske
Projektet omfatter kloakarbejde i Tyvdalen, Elmevej, den del af Skanse Allé, der ligger nord for Vorup Boulevard, en del af Vorup Boulevard fra Århusvej hen til Aalborggade, og et stykke af Århusvej mellem Elmevej og Vorup Boulevard.
Fælles for alle strækningerne er, at det nuværende kloaksystem skal ændres fra at løbe i én fællesledning til, at regnvand og spildevand løber i hver sin ledning. Nogle steder genanvendes den gamle fællesledning som ny regnvandsledning mens der etableres en ny ledning ved siden af til spildevand. Andre steder er det nødvendigt med nye ledninger til både regnvand og spildevand.
Derudover indeholder projektet to store rørbassiner, som skal ligge under jorden i henholdsvis i Vorup Boulevard og i det grønne areal ved Elmeparken.
Foreløbig tidsplan
Dette separeringsprojekt dækker et stort geografisk område, og derfor har entreprenøren delt projektet op i mindre etaper. Der vil hele tiden være to arbejdshold i gang.
De to første områder, der arbejdes i vil være Tyvdalen og i græsplænen bag Elmevej 4A-4E. I Tyvdalen starter vi ved udkørslen til Bøsbrovej, og arbejder os op ad Tyvdalen.
I april forventer vi at grave i den første del af Elmevej ud mod Århusvej, og i græsarealet ved parkeringspladsen på Elmevej 22A-22G. Når dette gravearbejde er færdigt, gaver vi i den sidste del af Elmevej, op mod Skanse Allé. Der når vi forventeligt til i maj måned.
Arbejdet i Århusvej ligger ikke faste endnu. Tidspunktet afhænger af fremdriften i resten af projektet og af den gravetilladelse, vi skal have fra kommunen. Som udgangspunkt regner vi med at arbejde i Århusvej i 6 uger i maj/juni.
I juni og juli forventer vi at grave i den blinde ende af Skanse Allé mens resten af Skanse Allé ordnes i august.
Sidste del af projektet bliver Vorup Boulevard, hvor vi starter ud mod Århusvej.
Seneste nyt
12-03-2025: I morgen torsdag begynder Brdr. Møller at grave i området omkring Elmevej 22A-22G.
10-03-2025: Vores entreprenør gør opmærksom på, at de forventer at gå i gang med kloakprojektet omkring Elmevej 22A-G i løbet af uge 11. De forventer, at denne del af projektet vil tage ca 14 dage.
04-03-2025: Brdr. Møller flyver rundt med drone over projektområdet torsdag den 6. marts i tidsrummet 8:00-16:00. Formålet er at indsamle data om de offentlige områders tilstand, så vi kan sikre os, at vi efterlader området i samme eller bedre stand, når vi er færdige med projektet.
03-03-2025: Siden er blevet opdateret med en foreløbig tidsplan. Tidsplanen er kun vejledende, og der må tages højde for, at der kan dukke ting op, der skaber forsinkelse i processen.
25-02-2025: Tak for et godt borgermøde i går aftes. Præsentationen og spørgsmål/svar fra mødet vil være tilgængelige her på siden en af de nærmeste dage.
20-02-2025: Udbuddet er afsluttet, og vi har valgt den entreprenør, der skal stå for projektet i Vorup. Entreprenøren er Brdr. Møller fra Århus. Vi har afholdt opstartsmøde, og Brdr. Møller forventer at gå i gang med projektet i uge 11.
Omkørsel/afspærring
Her kan du læse om ændringer i de aktuelle trafikale forhold i området i forbindelse med projektet.
Strømmen Vandværk
Det er Strømmen Vandværk, der levere drikkevand i dette område. Oplever du problemer med vandforsyningen, er det dem, du skal kontakte.
Du kan med fordel tilmelde dig deres SMS-service, så du bliver varslet, hvis det bliver nødvendigt at lukke for vandet, fx i forbindelse med dette projekt.
Læs mere på Strømmen Vandværks hjemmeside: https://www.strommenvandvaerk.dk/ (åbner i nyt vindue)
Hvad er et rørbassin?
De rørbassiner, Vandmiljø Randers etablerer i Vorup er hhv Ø1600 og Ø1800mm. Det betyder, at en person på 1.80 m kan stå oprejst inde i røret, så stort er det.
Til hverdag fungerer et rørbassin som en almindelig regnvandsledning, der fragter regnvand fra hustage, veje, fortove osv til et regnvandsbassin, hvor vandet renses inden det ledes tilbage til naturen.
Ved heftige regnskyl kan rørbassinerne holde store mængder vand tilbage, så de lavereliggende regnvandsledninger i Vorup ikke overbelastes. Vandet i rørbassinet løber stille og roligt videre, når der igen er plads i systemet.

Projektleder Jens Egelund kan stå oprejst i det store rør, der skal bruges til det underjordiske rørbassin på Elmevej
Gravearbejde vil genere trafikken
Arbejdet med at etablere de nye kloakledninger udføres primært som opgravning, men enkelte steder bliver de nye kloakledninger etableret ved en styret boring.
Det kan ikke undgås at gravearbejdet vil genere trafikken i området. På et tidspunkt i projektet bliver det nødvendigt at spærre Vorup Boulevard for gennemkørsel, ligesom trafikken på Århusvej i en periode vil blive påvirket. Dette vil vi informere nærmere om, når tiden nærmer sig.
Trafikken på de mindre veje bliver også påvirket af gravearbejdet. Der kan være korte perioder, hvor det ikke vil være muligt at parkere i egen indkørsel, men der vil gennem hele projektet altid være gående adgang til alle boliger. Vil gravarbejdet blokere for kørende adgang til en adresse, giver entreprenøren besked til beboerne i god tid.
Der vil naturligvis være adgang for udryknings- og redningskøretøjer i hele projektperioden.
Information fra borgermødet
På borgermødet d. 24. februar blev projektet gennemgået. Her kan du se den powerpoint præsentation, der blev vist på dagen.
PowerPoint fra Borgermøde 24. februar 2025 (Åbner som en .pdf-fil)
Der blev desuden stillet nogle gode spørgsmål af de fremmødte. Spørgsmål og svar kan læses nedenfor.
Har du andres spørgsmål, kan du altid kontakte os på projekt.kloak@vmr.dk
Spørgsmål & svar

Kort over det område, der er omfattet af projektet
Kan man få udleveret de billeder Stokvad har taget af ens ejendom i forbindelse med fotoregistreringen?
Ja – men vi udleverer kun billederne i en .pdf-fil. Send en mail til coas@vmr.dk med dit navn og din adresse, så sender vi et dokument med billederne i.
Hvem retablerer belægningen på min grund, hvis den skal graves op i forbindelse med etableringen af de to nye skelbrønde?
Hvis Brdr. Møller er nødt til at grave din belægning op i forbindelse med etableringen af skelbrønde på din grund, så sørger de også for at retablere belægningen bagefter.
Du kan med fordel sørge for at få separeret på grunden mens der i forvejen er gravet op. Er du efterfølgende nødt til at grave op igen når du skal separere på din grund, så skal du selv stå for den udgift.
Hvor mange vibrationsmålere kommer op? Vi har hørt om dårlige erfaringer fra Aalborggade, hvor entreprenøren flere gange dumpede bunker af asfalt, så det rystede i hele huset.
Vibrationsmålerne er et krav fra vores forsikring, og derfor skal de naturligvis være placeret, hvor det giver mening. De flyttes i takt med at arbejdet rykker videre.
Hvis du oplever, at entreprenørens arbejdere opfører sig uhensigtsmæssigt, skal du tage fat i Jesper Madsen, som er formand for arbejderne. Han vil meget gerne høre fra dig, så han kan tage hånd om problemet hurtigst muligt.
Du finder hans kontaktoplysninger her på siden.
Bliver Århusvej spærret?
Nej. På nuværende tidspunkt forventer vi, at Århusvej spærres delvist, men at trafikken opretholdes i begge retninger og tung trafik ledes uden om.
Den endelige plan udarbejdes af kommunen, i samarbejde med politiet og Midttrafik, og det er den plan, vi skal følge.
Kan man parkere på græsarealet på den anden side af Århusvej?
Vi er opmærksomme på, at projektet påvirker områder, hvor mange til dagligt parkerer deres biler, og det prøver vi at tage hensyn til i planlægningen.
Vi taler med kommunen om, hvad vi kan gøre med parkering til de berørte beboere, og om kommunen kan stille særlige områder til rådighed. Som udgangspunkt er man nødt til selv at finde parkering andre steder i området.
Hvor langt varsel får vi inden adgangen til vores ejendom spærres af? Tages der hensyn til ferieperioder? Kan man risikere, at ens bil er spærret inde? Hvad med renovation, især hvor der er molokker?
Vi opdaterer hjemmesiden løbende med fremskridtet i projektet, så hold øje der. Entreprenøren kan også finde på at smide sedler i postkassen, så tjek den løbende.
Skal du på ferie, har du ikke mulighed for at flytte bilen, eller er der andet, du har brug for at vi tager hensyn til, så tag fat i Jesper Madsen, og gerne i god tid, for så kan det tages med i planlægningen.
Jesper og hans hold sørger for, at skraldespandene kan tømmes når skraldebilen kommer. De lægger også en plan i fht. molokkerne.
Hvor graver I ind på min grund? Hvad nu hvis jeg gerne vil have gravet ind et andet sted?
Vi graver ind, der hvor den eksisterende ledning ligger. Vi graver kun ind ét sted på grunden, hvor vi graver ét hul til skelbrøndene.
Ønsker du at få flyttet ledningen eller skelbrøndene, er det som udgangspunkt for egen regning.
Hvor lang tid har man til at separere på egen grund, når man får påbuddet fra kommunen?
Når vi har færdigmeldt projektet til Randers Kommune, udsender de påbud om at du skal separere på din grund.
Det kan tage op til et år efter projektet er afsluttet før brevet bliver sendt, og derfra har du som regel 6 mdr. til at separere og indsende kloakmestererklæring til kommunen.
Er der noget man skal huske hvis man vil nedsive i egen have?
Hvis du helt eller delvist vil nedsive regnvandet på din egen grund, fremfor at lede det i regnvandskloakken, så skal du huske at søge om nedsivningstilladelse ved kommunen. Det gør du via deres hjemmesiden.
Inspiration til hvordan du nedsiver regnvandet kan du finde på vores hjemmeside. Du er også velkommen når vi har åbent i REGNhytten, hvor du kan se eksempler på forskellige løsninger.
Hvad er arbejdstiderne for entreprenøren?
Vi arbejder som udgangspunkt mellem kl. 7-16 på hverdage, og vi arbejder ikke weekend.
Hvor mange huse bliver påvirket ad gangen? Hvor meget af Skanse Alle bliver spærret?
Det er svært at sige, hvor kort/lang en strækning, der graves op ad gangen. Kom ud og tal med Jesper Madsen, når du kan se, arbejdet nærmer sig dit hus, så kan han fortælle dig de konkrete planer for din ejendom.
Som udgangspunkt skal du forvente, at det ikke er muligt at køre i bil til den blinde ende af Skanse Alle, når der graves der. Der vil dog altid være adgang for brand og redning!
Vi undersøger muligheden for at tage stien til Aalborggade i brug, men det kan vi ikke garantere bliver en mulighed.
Hvordan holder I os opdateret i løbet af projektet?
Vi opdaterer vores hjemmeside løbende, når der er nyt at fortælle.
Vi kontakter jer direkte på SMS/e-boks, hvis det handler om jeres ejendom eller noget, der påvirker jer direkte, og vi melder bredere ud på facebook (både vores egen side og i Vorup-gruppen) når det påvirker andre også, fx når vi skal arbejde på Vorup Boulevard.
Jesper Madsen kan også finde på at lægge en seddel i jeres postkasse, så tjek jævnligt.
Hvis I oplever uhensigtsmæssigheder, så vil vi rigtig gerne, at I tager fat i enten Jesper Madsen, eller projektleder Jens Egelund hurtigst muligt, så vi kan få styr på situationen.
Vi fotoregistrerer din ejendom
Inden vi begynder at grave, foretager vi en fotoregistrering af din ejendom. Det betyder, at vi eller et bemyndiget rådgivningsfirma med hjemmel i Miljøbeskyttelseslovens §87 har adgang til at komme ind på din grund for at fotoregistrere eventuelle eksisterende skader på din ejendom. Vi ringer på og orienterer dig, før vi går i gang med arbejdet. Er du ikke hjemme, når vi kommer, lægger vi et brev i din postkasse, så du kan se, at vi har været forbi.
Den person, som foretager fotoregistreringen, vil bære synligt legitimationskort.
Vi tager kun fotos af eksisterende skader, som kan være relevante i forbindelse med arbejdet. Disse fotos behandler vi som fortrolige oplysninger, og vi opbevarer dem forsvarligt. Fotos bliver som udgangspunkt slettet efter 10 år. Du har ret til at få indsigt i hvilke fotos, vi har registreret på din ejendom.
Ønsker du ikke, at vi fotoregistrerer din ejendom, skal du hurtigst muligt skrive til os på projekt.kloak@vmr.dk
Er der noget vi skal vide om kloakken på din grund?
Har du allerede separeret kloakken på din grund? Afleder du regnvandet til en faskine eller en anden lokal løsning i din have fremfor at lede det i kloakken? Og har du en kloakmestererklæring på det udførte arbejde? I så fald vil vi gerne høre fra dig inden vi går i gang med gravearbejdet, så vi kan tilpasse vores planer til din eksisterende løsning. Send oplysningerne til projekt.kloak@vmr.dk
Det skal du selv gøre
Når Vandmiljø Randers har separatkloakeret på din vej og etableret dine to skelbrønde, får du et påbud fra Randers Kommune om at separere kloaksystemet på din egen grund. Husk, at arbejdet skal udføres af en autoriseret kloakmester.
- Mangler du tegninger over kloakken i dit eget hus, er der hjælp at hente på vores side: Find dine kloaktegninger.
- Du kan læse mere om, hvad der sker under en separatkloakering, og hvilke regnvandsløsninger der findes, på siden: Publikationer og nyheder.
- Find vores svar til de mest stillede spørgsmål, når det kommer til separatkloakering på siden: Spørgsmål og svar.
Få inspiration i REGNhytten
I vores formidlings- og forsøgscenter, REGNhytten kan du få mere viden om, hvordan du kan bruge regnvandet på egen grund.
Vi tilbyder alle i Randers kommune at komme på besøg i REGNhytten og høre mere om, hvilke muligheder der findes for at aflede og anvende regnvandet på egen grund.
Du kan også se og høre om skybrudssikring i REGNhytten.
Læs mere om REGNhytten, eller tjek, hvornår vi har næste gratis arrangement om regnvandsløsninger på vores side: Events.

Kom på besøg i REGNhytten og hør om afledning af regnvand på egen grund