Drikkevand Glas Og Kande

Lærerinstruks

Denne opgave handler om, at vand er en betingelse for liv på jorden, hvorfor vi mennesker er afhængig af vand, og hvor i kroppen vi har mest vand.

Du skal bruge filen: Mand (PDF der ikke er gjort webtilgængelig. Linket åbner filen i et nyt vindue). Print PDF'en i det antal eksemplarer, der er grupper, der skal løse opgaven. Alternativt kan du printe en pr. elev, hvis hver elev løser sin egen opgave. Eleverne har derudover brug for en blyant eller andet skriveredskab.

Du skal også bruge filen: Løsning (PDF der ikke er gjort webtilgængelig. Linket åbner filen i et nyt vindue). Print denne PDF i det antal eksemplarer, der er grupper. Læg opgaveløsningen i en lukket kuvert, som eleverne kan åbne, når de skal se løsningen.

Mennesker har brug for vand

Vand er det sundeste, du kan drikke - og det vigtigste. Mennesket kan leve længe uden mad, men kun ganske få dage uden vand. Både børn og voksne skal huske at drikke nok vand. Får du for lidt vand, kan du blive svimmel, få hovedpine og have svært ved at koncentrere dig.

 

Vand og din krop

Din krop består af 2/3 vand, din hjerne af 85% vand og dit blod af hele 95% vand. Blodet og dermed vand hjælper med til at:

  • transportere vigtige næringsstoffer rundt i kroppen
  • fjerne affald fra cellerne
  • styre kroppens temperatur.

 

Vand på jorden

71% af jordens overflade er dækket af vand, men langt det meste af det er saltvand, som vi ikke kan drikke, hvis vi ikke først behandler det. Faktisk er kun omkring 3% af alt jordens vand ferskvand, som vi kan drikke.

Mængden af vand på jorden er stabil, for heldigvis kan vanddamp ikke forsvinde ud gennem vores atmosfære.

Opgave

Se på figuren, og sæt krydser, der hvor du/I tror, der er mest vand i kroppen.

Illustration af et menneske

Fakta om vand

  • Vand findes naturligt på jorden i alle sine tre former: flydende, fast (is) og gasform (vanddamp).
  • 20 % af jordens ikke-frosne ferskvand findes i Bajkalsøen i Rusland.
  • Flaskevand koster op til 300 gange så meget som vand fra hanen.