Regnbed

Regnbedet er en af flere løsninger, der gør det muligt som grundejer at aflede regnvandet på egen grund.

IMG 4902

Billede af regnbed.

Et regnbed ligner et almindeligt bed; men med den forskel, at det har mulighed for at opmagasinere og nedsive en masse regnvand. Det kan være et rekreativt element i haven, som kan tiltrække mere dyreliv. Du har mulighed for at bruge et udvalg af stauder, græsser, buske og træer, som skal kan tåle fugtig jord, men også kan holde til at stå tørt i perioder.

Etablering

Et regnbed opbygges af grus, sand eller småsten for at maksimere nedsivningen. Bedet graves ud, så det ligger 40-50 cm under den omkringliggende jord. Dette gør, at bedet kan tilbageholde en del vand, før det nedsives gennem jorden.

Vedligeholdelse

Ligesom et almindeligt bed skal et regnbed luges nogle gange om året efter behov. Derudover skal du sørge for, at jorden er porøs, og at den ikke bliver betrådt, da den ellers vil miste en del af sin porøsitet.

Egnede planter: Engnellikerod, gul iris, kattehale, løvefod, hjortetrøst, akeleje, sødgræs, mosebunke, amerikansk blåbær, hortensia og rhododendron
923 X 923, 2

Billede af regnbed.

923 X 923

Billede af regnbed.

Lokal afledning af regnvand (LAR)

Lokal afledning af regnvand - også kaldet lokal anvendelse af regnvand eller blot LAR – handler om at håndtere regnvandet der, hvor det falder. Der er mange muligheder for at skabe værdi ved at anvende regnvandet, og meget af arbejdet må du endda selv udføre. 

Regler omkring LAR

Randers Kommune er myndighed, når det kommer til lokal afledning af regnvand. På deres hjemmeside kan du finde de gældende regler og krav, der skal være opfyldt for at nedsive regnvand på egen grund. Du må selv udføre meget af arbejdet med LAR, dog skal en evt. frakobling fra det eksisterende kloaksystem foretages af en autoriseret kloakmester. Læs mere om nedsivning af regnvand på Randers kommunes hjemmeside: Nedsivning af regnvand (linket åbner i nyt vindue).

Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler, hvis du vil genbruge regnvand til fx tøjvask og toiletskyl, og at regnvandsanlæg, hvor regnvand fra tage anvendes til wc og vaskemaskiner, skal udføres af en autoriseret håndværker. Læs mere om brugen af regnvand på Randers kommunes hjemmeside: Brug af regnvand (link åbner i nyt vindue).

Når du har valgt, at du gerne vil aflede og anvende regnvand i din have, er det vigtigt at undersøge hvilke metoder, der virker bedst på netop din grund. De geologiske forhold har stor betydning for, om du kan lave en løsning med nedsivning, eller om du skal benytte dig af tilbageholdelse af regnvandet. De geologiske forhold varierer fra nabo til nabo og fra nordenden af haven til sydenden. Hvis du vil nedsive, er det derfor vigtigt, at du laver en nedsivningstest for at finde ud af, om det aktuelle sted i haven er egnet til nedsivning. 

CA4F3650

Billede af regnbed.

Inden du går i gang med LAR

Tjek, om din grund er nedsivningsegnet

Tjek via kommunens hjemmeside: Nedsivning af regnvand (link åbner i et nyt vindue), om din have har nedsivningsegnet jord. Du kan også lave en infiltrationstest, der fortæller, om din grund er egnet til nedsivning.

 

Vær opmærksom på grundvandet

Ligesom det er vigtigt at vide, om jorden er nedsivningsegnet, så er viden om, hvor højt grundvandet står, også. Derudover kan der være grundvandsbeskyttelse i netop dit område. Forhør dig ved Randers Kommune.

 

Få overblik over eksisterende kloakforhold

Få et overblik over de eksisterende kloakforhold på din grund. Har du ikke oplysningerne, kan du tjekke weblager.dk (link åbner i et nyt vindue).

 

Vælg den rette LAR-løsning, og dimensionér anlægget korrekt

Vælg den LAR-løsning, der fungerer bedst for din have og dine behov. Det er yderst vigtigt, at anlægget dimensioneres korrekt, og at du tænker i overløbsløsninger i tilfælde af ekstremregn. Du må nemlig ikke lede regnvand til andres haver eller til vejen.

 

Søg om tilladelse

LAR-løsninger til nedsivning af regnvand kræver en tilladelse fra Randers Kommune. Tjek derfor altid med dem, inden du anlægger din valgte LAR-løsning.

 

Afpropning skal udføres af autoriseret kloakmester

Vær opmærksom på, at det skal være en autoriseret kloakmester, der står for al håndtering af spildevandsledninger og sikrer, at afpropning af alle afløb sker korrekt. Den autoriserede kloakmester skal færdigmelde arbejdet til kommunen.

 

Anlæg og vedligehold

Du kan nu anlægge løsningen. Husk at passe løsningen – rens tagrender, tøm sandfang osv.

Foldere kan altid indhentes hos Vandmiljø Randers på Ny Havnevej 20, 8960 Randers SØ eller under besøg i REGNhytten.