Sådan påvirkes du og vi af længerevarende strømafbrydelser fx brownouts
Normalt leverer vi sikker og konstant transport og rensning af dit spildevand i vores flere tusind kilometer lange kloaksystem og 3 renseanlæg. Normalt leverer vi også rigeligt med drikkevand til flere oplandsbyer i Randers kommune. Under længerevarende strømafbrydelser (brownouts) eller uvarslede og længerevarende strømafbrydelser gør vi ikke, og det er der en grund til.

Når strømmen går, er det frem med tændstikker, stearinlys og lommelygter
Denne vinter har Energistyrelsen og Miljøstyrelsen varslet risiko for planlagte og længerevarende strømafbrydelser - såkaldte brownouts - som følge af den internationale energikrise. Sammen med den udmelding har myndighederne også kategoriseret drikkevand og spildevand som ikke-kritisk infrastruktur. Det betyder, at vores forsyningsarter ikke er undtaget strømafbrydelser/brownouts.
I Vandmiljø Randers er vi nået rigtig langt i forhold til digitalisering af vores arbejdsgange og processer og en strømafbrydelse vil derfor ramme vores mange pumper, der sender spildevandet sikkert til rensning, samt de elektroniske og digitale processer og styresystemer på vandværker, renseanlæg og i vores administration. Vi kan altså se ind i nogle vintermåneder, hvor det, vi plejer at levere, potentielt ikke kan leveres med samme høje forsyningssikkerhed.
Hvad er brownouts?
Skulle Danmark stå i en situation, hvor der ikke er nok strøm og alle andre værktøjer er forsøgt, er den sidste løsning at slukke for strømmen i afgrænsede områder – også kaldet radialer – i maksimalt to timer. Den type kontrollerede lokale afbrydelser kaldes brownouts – i modsætning til blackouts, hvor elnettet bryder sammen og et større område går i sort.
Brownouts er altså kontrollerede strømafbrydelser i afgrænsede, geografiske områder i op til 2 timer ad gangen for at aflaste elnettet. Det er den absolut sidste nødforanstaltning, Energistyrelsen og Energinet vil foretage, hvis der opstår akut strømmangel. Energistyrelsen påpeger, at risikoen for et brownout i Danmark er lav, men Danmark kan risikere at stå i en situation, hvor produktionen af strøm ikke matcher forbruget - særligt hvis vinteren bliver meget kold og vindstille.
Brownouts vil forventeligt blive varslet landsdækkende ca. et døgn før iværksættelse, og det geografiske område vil gå på enten øst- eller vest-Danmark
Du kan læse mere om energikrisen på:
- Energistyrelsens særskilte hjemmeside om energikrisen kriseinformation.dk (link åbner i et nyt vindue)
- Energistyrelsens FAQ side om energisituationen (link åbner i et nyt vindue)
- Energinets hjemmeside om strømafbrydelse (link åbner i et nyt vindue)
Sådan påvirker strømafbrydelser Vandmiljø Randers
Helt kort rammes vi lige så hårdt som dig som kunde. Vi har en enkel nødgenerator på Randers Centralrenseanlæg, som vil kunne holde rensningen af det spildevand, der er kommet til renseanlægget inden strømafbrydelse, i gang, så det kan renses og udledes forsvarligt.
Ellers har vi ikke generatorer til vores øvrige anlæg – herunder godt 170 pumpestationer og 6 vandværker. Ved en strømafbrydelse går vi i kriseberedskab, så vi på bedste vis sikrer, at spildevandet ikke volder sundhedsmæssige problemer, og at vandværker, pumpestationer og renseanlæg kommer godt op at køre efter en afbrydelse. Her er du som kunde en super vigtig part.
Sammen med Randers Kommune har vi planer for, hvor vi må lede spildevandet hen – men har du et ubeskyttet kloaksystem i kælderniveau (ingen pumpebrønd, bold i afløb m.m.) er der risiko for, at spildevandet finder vej til dig - både hvis du bor i et separatkloakeret og et fælleskloakeret område. Læs mere på vores side: Vand i kælderen, hvad gør du.
Sådan påvirker strømafbrydelser dig som kunde
Som kunde vil du tydeligt mærke en forringelse af vores services, når vi i Randers kommune rammes af længevarende strømafbrydelser - herunder brownouts, men også når fx brownouts rammer uden for kommunen. Vi ved, det er lettest at forstå, når din egen bolig er sort og kold, eller når gadelygter og trafiklys udenfor er uden lys.
Sværere er det at forstå, når vores administrationssystemer er nede i perioder, hvor Randers kommune ikke er ramt – alt fra vores SMS-service, til kortfunktioner og hjemmeside. Flere applikationer og systemer har hjemsted i andre kommuner, og derfor kan vi ikke 1:1 sige, at når der er brownouts i Randers, at ingenting virker.
For vandkunder
Sådan mindsker du gener ved strømafbrydelse som vandkunde
Da tidspunktet for, hvornår strømafbrydelsen (brownouts) indtræffer, ikke altid kendes, men umiddelbart varsles med et døgn (større område end der reelt rammes), anbefaler vi, at du jævnligt tapper vand for at imødegå mangel på drikkevand. Husk, dog at skifte vandet ud med jævne mellemrum.
Da kloaksystemets pumpestationer og hele vores styresystem højst sandsynligt også er ramt og hermed ikke virker, er det vigtigt, du ikke hælde vand ud i vaske eller trækker ud i toilettet. Undgå at lave spildevand til kloakken under strømafbrydelsen.
Jeg har ingen strøm, og der er ingen vand i hanen
Hvis du oplever, at der ikke er vand i hanen, og strømmen er afbrudt, er det vigtigt, at du ikke ringer unødigt til os. I en sådan situation er vi i nødberedskab og har travlt med at sikre, at vandforsyningen igen kommer op at køre hurtigst muligt.
Jeg har strøm, men mangler vand
Hvis du derimod har strøm og manglende vand, kan der være et brud, og så bør du kontakte os på telefon 3841 1212.
Hvad skal jeg være opmærksom på, når strømmen vender tilbage?
Når strømmen kommer tilbage – og vi igen kan sende vand ud til dig – kan du opleve brunt vand fra vandhanen. Det er ikke farligt og skyldes, at okker har løsnet sig i vandledningerne, fordi der har været lukket for vandet i en periode. Lad vandhanen løbe, og når vandet har en normal farve, er okkeren skyllet ud.
Hvis der er blevet forsøgt tappet vand under en afbrydelse, vil det have skabt luftlommer i ledningsnettet. Du vil derfor efter en strømafbrydelse kunne opleve lavt vandtryk, og at vandet sprutter ud af hanen. Det er luften, der vil ud. Tapninger under en afbrydelse vil også betyde, at når strømmen er retur, at det tager længere tid at pumpe vandet ud igen og skabe normalt tryk. Derfor er det vigtigt under en strømafbrydelse, at der ikke tages vand. Det er selvfølgelig ikke altid muligt, men ved varslede afbrydelser bør du som kunde tappe af i god tid, så du har dækket dit forbrug under afbrydelsen (og lidt til - i tilfælde af forlængelse).
Hvor lang tid det tager at skabe et normalt vandtryk og få fyldt ledningerne igen, afhænger af altså mere af alle vandværkets kunder end af pumperne, når strømmen er retur.
Der har lige været strømafbrydelse, men jeg mangler fortsat vand
Hvis du derimod har strøm og manglende vand, kan der være et brud, og så bør du kontakte os på telefon 3841 1212.
For spildevandskunder
Kloakken er også presset under strømafbrydelse
Da kloaksystemets pumpestationer og vores styresystem højst sandsynligt også er ramt og hermed ikke virker, er det vigtigt, du ikke skylle vand ud til kloakken under strømafbrydelsen.
Kloaksystemet vil forventeligt de fleste steder (hvis forbrugerne ikke hælder eller skyller vand i kloakken under strømafbrydelsen) kunne håndtere spildevandet under en strømafbrydelse af to timers varighed. Kloakledningerne vil rumme vandet inden pumperne igen kan sætte skub på spildevandet og sende det til rensning.
Der er en fare for, at ledninger fyldes og begynder et stuve tilbage i systemet. Det kan ske, hvis du som forbruger og mange andre bruger vand under en strømafbrydelse fx trækker ud i toilettet flere gange m.m.
Der er en markant risiko, hvis det regner under strømafbrydelsen. I det tilfælde kan kloaksystemet dog have svært med at følge med. Det kan medføre en øget risiko for oversvømmelser med spildevand på terræn og i kældre. Vi vil forsøge at lede spildevandet ud i vandløb for at minimere risikoen for menneskelig kontakt med spildevand.
Hvad kan jeg selv gøre?
Under en strømafbrydelse kan du mindske risikoen for, at kloaksystemet bliver fyldt op med spildevand ved at mindske dit vandforbruget. Undgå at tage bad, vaske op eller på anden vis tømme meget vand ud i kloaksystemet.
Du har som boligejer selv ansvaret for at sikre dit bolig. Der vil ved manglende strøm være risiko for opstuvning af spildevand i kælderen og til terræn. Ved regn vil denne risiko være yderligere øget. Du kan beskytte din bolig ved at etablere et højvandslukke. Kontakt en autoriseret kloakmester for en vurdering af din risiko og dine muligheder.
Bliver mit spildevand stadig renset?
Vi vil i Vandmiljø Randers forsøge i videst muligt omfang at håndtere spildevandet, så det kan renses, når der er strøm igen. Et enkelt renseanlæg har nødstrøm og vil kunne køre dele af renseprocessen under strømafbrydelsen.
Hvad hvis jeg har en samletank til mit spildevand?
Samletanken/septiktanken vil ikke være påvirket af en strømafbrydelse. Hvis du har en husstandspumpe, vil den ikke være i funktion, og det øger risikoen for oversvømmelser med spildevand.
Hvis du får vand i kælderen, skal du kontakte dit forsikringsselskab
Har du fået vand i kælderen i forbindelse med strømafbrydelsen, skal du kontakte dit forsikringsselskab.
Undgå kontakt med vandet i din kælder og på terræn, da der kan være blandet spildevand i, som kan gøre dig alvorligt syg.
Du kan minimere risikoen for oversvømmelser i kælderen ved at etablere et højtvandslukke. Hvis du vil have en vurdering af din risiko og dine muligheder, skal du tage fat i en autoriseret kloakmester.
Og så det du ikke har brug for at høre:
Vi skal dog gøre opmærksom på, at det er dit ansvar som boligejer eller grundejer at beskytte din kælder. Du er nemlig ansvarlig for den del af kloakken, der ligger på din grund. Det betyder, at du selv skal sikre, at stikledninger fra din bolig ud til det fælles kloaksystem (det som vi drifter) er vedligeholdt. Du er også ansvarlig for at undgå oversvømmelser i kælderetage.
Hvis du har afløb fra kælderen fx fra bad, toilet eller vaskemaskine, har du selv ansvaret for, at spildevandet kan afledes fra din kælder uden problemer.