Pumpestationen i Storkeengen
Når vandet står så højt i Gudenåen, at regnvand fra Vorup og Storkeengen ikke kan løbe ud i åen ved egen kraft, sørger en pumpestation for, at vandet bliver løftet ud i stedet for at trænge op i Vorups boliger og grunde.
Pumpestation giver vandet en hjælpende hånd
Ved Storkeengens nye dige mod øst - ved Den Blå Bro - har Vandmiljø Randers A/S anlagt en pumpestation som et led i klimatilpasningen af Vorup og engområdet.
Ved store mængder regnvand fra skybrud skal pumpestationen løfte vandet væk fra engområdet og ud i Gudenå, hvis der samtidig er så høj vandstand i Gudenå, at regnvandet ikke kan løbe ud ved egen kraft. Ved sådanne forhold, aktiveres pumpestationen automatisk og kan pumpe op til 16.600 liter vand i minuttet ud i åen.
Funderet på pæle
Pumpestationen er ligesom det nye dige anlagt på ”gyngende grund”. Det har derfor været nødvendigt at fundere pumpestationen på pæle, der er nedrammet i 10 meters dybde. Dette er gjort for at sikre et stabilt fundament til pumpehuset, der er udført i armeret beton.
Kontraklapper forhindrer at Gudenå-vand løber op i Vorup
Udløbsledningerne i hver sin side af diget er forsynet med kontraklapper, der sikrer, at vandet under almindelige forhold frit kan løbe ud i Gudenå. Når vandstanden er høj i åen, lukker klapperne automatisk i, så vand fra Gudenåen ikke løber ind i Storkeengen og derfra op til grunde og huse i Vorup.
Oversvømmelse med vilje
I tilfælde af meget store mængder nedbør, kan det ske, at grøften, kanaler og det nye regnvandsbassin ved Vænget løber over deres breder og oversvømmer engområdet op mod diget. En sådan oversvømmelse er en del af klimatilpasningsprojektet, hvor hele eller dele af engområdet i Storkeengen kan opholde vandet. Hvis der er risiko for, at vandet når op til boligerne og grundene i Vorup, tages pumpestationen i brug, så vandet løftes over kontraklapperne og ud i Gudenåen.
Asfaltvej til servicevogn
Det er Vandmiljø Randers, der står for både drift og vedligehold af pumpestationen. Derfor har det været nødvendigt at udvide den eksisterende asfalterede del af banestien, så Vandmiljø Randers’ servicevogn kan komme til pumpestationen.
Pumpestationens 3 scenarier
Storkeengens pumpestation skal ikke bruges til hverdag. Faktisk vil det sjældent være nødvendigt at tage pumpestationen i brug, da Storkeengen kan indeholde meget store mængder regnvand fra Vorup. Der vil dog være situationer, hvor det bliver nødvendigt at pumpevandet ud af engen. Det vil ikke være ofte, men prognoserne for fremtidens ekstreme regnmængder indikerer, at det kan blive mere aktuelt med årene.
Scenarie 1 - Til hverdag
Under pumpestationen og i grøften langs med cykel- og gangstien ligger den ene af Storkeengens to udløbsledninger. Til hverdag løber vandet naturligt ud i Gudenåen gennem disse ledninger, når vandstanden i åen er tilpas lav.
Scenarie 2 - Høj vandstand i Gudenåen
På en helt almindelig hverdag kan vandstanden i Gudenåen svinge med op til 1, 5 meter. Når vandet i Gudenåen står højere end vandet i Storkeengen lukker kontraklapperne i for at forhindre oversvømmelse i engen.
Når vandstanden igen er faldet, og ikke længere presser på kontraklapperne, kan vandet i Storkeengen igen løbe ud i åen.
Scenarie 3 - Skybrud i Vorup og høj vandstand i Gudenåen
Dette scenarie vil ikke forekomme ret ofte, men det har været nødvendigt at tage højde for det, særligt som forberedelse på fremtidens klimaudfordringer.
I en situation, hvor store mængder regnvand, fx fra et skybrud, skyller ud i Storkeengen samtidig med, at vandstanden i Gudenåen er meget høj, kan det være nødvendigt at tage pumpestationen i brug for at lette trykket på engen.
Kontraklapperne i udløbsrørene er lukkede og blokerer for at åens vand løber ind i engen. Pumpen starter automatisk, og ”løfter” vandet fra Storkeengen op og ud gennem de to udløbsrør i toppen af pumpestationens store kammer.