Skybrudssikring af din bolig

Sommeren er næsten altid lig med skybrud. Risikoen for dem er i hvert fald høj. Det er derfor tid til at kigge boligen efter for lette tiltag, der kan sikre dig, at vandmasserne ikke ødelægger bolig eller ejendele.

Skybrud Villa

Skybrud på en villavej.

Ansvarsfordeling

Randers Kommune

Randers Kommune har ansvaret for den overordnede spildevandsplanlægning, som blandt andet sætter mål for kloaksystemets funktion. Kommunen har også ansvaret for beredskabet. Endelig er kommunen  miljømyndighed og igangsætter frivillige indsatser i relation til klimatilpasning.

Vandmiljø Randers

Vi har i Vandmiljø Randers ansvaret for det offentlige kloaksystem, som typisk går frem til skellet af en privat grund/bolig. Vi sørger for at udbygge og vedligeholde kloaknettet på baggrund af lovgivningskrav og kommunens spildevandsplan.

Dig som boligejer

Som grund/boligejer har du ansvaret for den del af kloakken, der ligger på din egen grund. Det betyder, at du selv skal sikre, at stikledninger fra dit hus og ud til Vandmiljø Randers’ kloaksystem er vedligeholdt. Du er også selv ansvarlig for at undgå oversvømmelse i kælderetage. 

Hvis du har afløb fra kælderen fx fra bad, toilet eller vaskemaskine, har du selv ansvar for, at spildevandet kan afledes fra din kælder uden problemer. Bor du på en privat vej, skal jeres grundejerforening desuden selv vedligeholde og renholde vejbrøndene helt ud til hovedkloakken. Hvis du er i tvivl om ansvarsforholdene på netop din grund, kan du kontakte Vandmiljø Randers.

Vær også opmærksom på, at grundejere er forpligtet til at overholde kommunens retningslinjer for afløbskoefficienter, det vil sige, hvor store befæstede arealer der må være, som afvander direkte til det offentlige afløbssystem.

Læs mere om skybrudssikring på siden Før, under og efter et skybrud.

 

Vidste du…

at du som boligejer selv er ansvarlig for at beskytte din kælder mod oversvømmelser.
Skybrudsfolder Header 2000 X 1229 2

Tegning, der viser et tværsnit af et hus med kælder, og de områder hvor skybrudsvand kan trænge ind eller forårsage skade.

Naboberedskab

Fortæl din nabo, når du er på ferie, og læg et telefonnummer, hvor du kan træffes. Hjælp hinanden, hvis uheldet er ude.

Luk vinduer og døre

Ved skybrud kan vandet komme ind af både tagvinduer, vinduer i facaden og især vinduer og døre i kælderen. Er der tidligere kommet vand gennem de lukkede vinduer og døre i kælderen, er en hurtig løsning at skrue krydsfinerplader fast på ydersiden af åbningerne. Husk, pladerne skal være store nok til at dække fugerne.

Tjek terrænet ved din bolig

Falder terrænet ind mod din bolig, kan du grave mindre kanaler, der leder vandet væk fra boligen og længere ud i terrænet. Du kan fx bruge den overskydende jord til at fylde i sandsække.

Hav sandsække klar

Du kan stoppe en del vand fra at trænge ind i boligen ved at lægge sandsække eller plastiksække med jord på de utætte steder.

Regnvandsløsninger i haven

Du kan gøre meget for, at regnvandet ikke bliver en gene; men en ressource. Saml regnen i regnvandstønder til havevanding, lav render fra tagnedløb mod regnvandsbede, hvor regnen kan opsamles, fordampe og ikke mindst nedsive, eller led regnvandet til en faskine.

Tjek tagrender og nedløb

Undersøg, om dine tagrender er fri for blade og andet, der forhindrer vandet i at løbe frit.

Køb en dykpumpe og en vandslange

Bliver det nødvendigt, kan du pumpe vandet væk fra kælderen. Bemærk, at du kun skal benytte pumpen, hvis det er regnvand, der trænger ind i din bolig. Kloakvand skal samles i spande, indtil det er muligt at hælde det i kloakken igen.

Luk ventilationshuller i ydervægge

Er der huller i ydervæggen, som er placeret tæt ved terræn, bør du lukke dem – du kan fx skrue krydsfinerplader over åbningerne.

Sikker opbevaring i kælderen

Beskidt kloakvand kan trænge ind i kælderen og beskadige dine ting. Opbevar helst dine ejendele min. 40 cm fra gulvet på stålreoler, da reolerne kan desinficeres efterfølgende. Overvej at fjerne uerstattelige ting fra kælderen allerede nu.

Begræns opstigende kloakvand

Du kan få monteret en højvandslukke og/eller sløjfe gulvafløb i kælderen, som ikke bruges. En større investering kunne være en spildevandspumpebrønd. En her-og-nu løsning kan være, at du lægger et stort stykke plast over afløbet i gulvet og lægger sandsække ovenpå. Placer gerne en krydsfinerplade oven på sandsækkene og sæt en lægte i spænd mellem plade og loft. En her-og-nu løsning til toilet kunne være en plasticpose, der fyldes med stof. Den stoppes i toilettet. Oven på placeres sandsække og herefter en plade. En lægte sættes i spænd mellem plade og loft.

Foldere kan altid indhentes hos Vandmiljø Randers på Ny Havnevej 20, 8960 Randers SØ eller under besøg i REGNhytten.