1. Forside
  2. Vand
  3. Kogeanbefaling for drikkevand

Kogeanbefaling for drikkevand

Når en prøve viser, at vandet fra dit vandvaerk er forurenet, drøfter Randers Kommune sagen med Embedslægen (Styrelsen for Patientsikkerhed) for at afklare, om kommunen skal udstede et påbud til vandværket.

Et påbud vil betyde, at vandværket skal iværksætte tiltag, der hurtigst muligt sikrer rent drikkevand til kunderne. Samtidig skal vi straks give kunderne besked om situationen og informere dem om, at der er kogeanbefaling for brug af vand i husholdning, fødevareproduktion/-rengøring og lignende steder.

Madlavning

Vi anbefaler, at du:

Hvis vandet ikke lugter grimt, kan du sagtens bruge det til kogning af kartofler m.m., for bakterierne dør efter kort tids kogning.

Opvask

Vi anbefaler, at:

Institutioner

Institutionsopvaskemaskiner, der ved slutskyl opnår en temperatur på mindst 80° C, kan anvende forurenet vand.

Kaffemaskiner, der koger vandet i forbindelse med kaffebrygning, kan anvende forurenet vand.

Personlig hygiejne

Vi anbefaler, at:

Tøjvask

Vi anbefaler, at du:

Vanding af urtehave

Du kan vande din urtehave, men vi anbefaler, at:

Vanding af husdyr

Du må gerne lade dine husdyr drikke af vandet, hvis de normalt også drikker vand i naturen, fx fra vandpytter eller vandløb.

Sådan koger du vandet

Ved kogning forstås opvarmning af vandet til 100 °C i 2 minutter. Vandet skal altså ”spilkoge”, hvorved de fleste mikroorganismer, bortset fra enkelte virus og sporer, inaktiveres/dræbes. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.

En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel giver du en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum. Efter kogning afkøler du vandet, før du eventuelt hælder det på flasker. Undgå at bruge bløde plastflasker, der kan give vandet afsmag af plastik.

Sidst opdateret 02-01-2019

Download regulativ