1. Forside
  2. Vand
  3. Beskyttelse af grundvandet

Beskyttelse af grundvandet

I Danmark har vi noget, vi kan være stolte af. Vi har masser af billigt og rent drikkevand - vand i verdensklasse!

Men rent drikkevand er ikke en selvfølge.

Sprøjtegifte truer vores grundvand, og hvert år lukker drikkevandsboringer på grund af sprøjtegifte.

Nej til sprøjtegifte

Fra 1996 til 2012 nedbragte det offentlige forbruget af pesticider med 88%. I samme periode var forbruget hos private uændret.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen i 2011, ”Salg af pesticider til brug i private haver 2011”, viser, at to ud af tre haveejere bekæmper insekter, ukrudt og mos ved at sprøjte i deres have, og hver 10. skaffer sig sprøjtegift fra stalddørssalg hos landmanden. Landbrugets sprøjtemidler er ofte meget koncentrerede og skal fortyndes korrekt inden brug, og det kræver ofte briller og maske at bruge sprøjtemidlerne forsvarligt.

Det er bl.a. derfor ulovligt at købe gift direkte ved stalddørene, ligesom det er forbudt købe pesticider i udlandet og tage dem med til Danmark.

Der bliver solgt knap 119 ton sprøjtegift til havebrug. Selv om landbruget spreder langt hovedparten af den sprøjtegift, vi sælger herhjemme, er det vigtigt, at haveejerne begrænser mængden af gift, der kan ende i grundvandet.

Der er andet end sprøjtegifte, der truer med at forurene grundvandet, men sprøjtegifte i haven er et område, hvor du selv kan være med til at gøre en forskel. De sprøjtegifte, du bruger i din have, kan sive ned i grundvandet og påvirke det vand, som du selv, dine børn og børnebørn drikker.

1 gram forurener 80 års forbrug

1 gram sprøjtegift er nok til at forurene 10 mio. liter drikkevand. 10 mio. liter drikkevand svarer til en gennemsnitsfamilies forbrug i 80 år.

Hvis du synes, at haven er svær at holde fri for ukrudt og skadedyr, er der heldigvis alternativer til sprøjtegifte. Læs Giftfri have. På vandigrunden.dk finder du gode og effektive, grønne råd til, hvordan du holder din have pæn og ren for ukrudt uden brug af sprøjtegifte.

Sidst opdateret 13-06-2016

Download folder

 
Download flyer
 

 
Download opslag