1. Forside
  2. Nyheder

Andefedt kan koste kassen

08-11-2019

Fedtet fra andestegen mortensaften kan være en hård omgang for afløbet i køkkenet. Når det overskydende fedt fra andestegen og den brune sovs havner i køkkenvasken, kan det nemlig give store fedtpropper i kloakken.

Kalenderen siger snart mortensaften og traditionen tro vil flere benytte lejligheden til at sætte tænderne i en lækker, saftig andesteg. En and indeholder meget fedt, og efter et sådant måltid er det ikke kun os mennesker, som kan føle os noget forstoppet - også kloakken mærker den øgede mængde fedt.

I Vandmiljø Randers A/S oplever vi udfordringerne med fedt i kloakken helt tæt på. 

- Størknet fedt skaber propper i kloaksystemet, som vores folk må bruge en masse ressourcer på at fjerne, så vi undgår, at vores kunder får spildevand i kælderen. Derfor er vores opfordring stadig, at man smider det overskydende fedt i skraldespanden til organisk affald i stedet for i køkkenvasken, siger Michael Sønder Jensen, der er produktionschef i Vandmiljø Randers.

Et afløbsrør i et parcelhus har typisk en diameter på omkring 10 cm, og der skal ikke meget til at stoppe det. Især ikke, hvis fedtet bliver blandet med andet affald, som i et øjebliks ubetænksomhed er endt i fx toilettet.

- Vi ville ønske, at folk holdt op med at smide vatpinde, engangsvaskeklude og vådservietter i toilettet, fordi det sætter sig fast i vores pumper og tilstopper kloakken. Ude af øje, ude af sind, tænker de nok, men vi ser altså det hele igen på renseanlægget - hvis det da ikke har sat sig fast i kloakken eller en af vores pumper undervejs, siger Michael Sønder Jensen.


Fede kloakråd